Scrum og Ledelse

 

EBMNår en vidensarbejder i dag skal udføre opgaver, kræver det kendskab til flere og flere områder og samarbejde med mange forskellige mennesker. Specielt inden for softwareudvikling har der længe været et stigende behov for, at flere forskellige medarbejdere kunne samarbejde i teams. Her har Scrum vist sig at være en af de mest udbredte og effektive måder at arbejde på. Men hvordan påvirkes lederens rolle, når man etablerer et selvorganiserende Scrum team?

Scrum er en proces, som er designet til at styre komplekst arbejde. Komplekst arbejde er karakteriseret ved, at der er mere uforudsigelighed end forudsigelighed, svarene er ikke givet på forhånd, og der er mange mulige løsninger på samme problem. Vidensarbejde og særligt softwareudvikling er eksempler på komplekst arbejde.

I 2008 skrev Snowden og Boone artiklen ”Leadership Framework for Decision Making” i Harward Business Review om vigtigheden af, at lederens rolle er tilpasset typen af arbejde. De forklarer, at lederens vigtigste rolle inden for komplekst arbejde er at flytte sig væk fra kontrol over opgaver og medarbejdere og over til at oprette rammer og strukturer, der kan øge samarbejde, kommunikation og generere ideer. Ledelsen er karakteriseret ved såkaldt servant leadership.

Mange steder er Scrum implementeret i eksisterende hierarkiske rammer, og lederens rolle er stort set uændret. Det betyder, at man ikke har ændret de rammer og strukturer, som for alvor kunne få Scrum teams til at blomstre og levere exceptionelle resultater. Man ser ofte Scrum som en isoleret leveranceprocess og opnår dermed ikke den innovation, motivation og agilitet, man ellers kunne have opnået.

Hvis man vil have mere agilitet ind i organisationen, og hvis man vil have mere effekt ud af Scrum, kræver det både en ændring af organisationens struktur og af ledelsesformen. Evidence-Based Management (EBMgt™) er en mere agil og empirisk måde at lede en softwareorganisation på, hvor der er fokus på den samlede værdi i hele organisationen. EBMgt bygger på evaluering af virksomhedens resultater og angiver, hvilke dele af leveranceprocessen, der bidrage til dem. Det bidrager til at fokusere investeringer på områder med høj effekt og giver mulighed for at revurdere organisationens samlede succes i korte iterationer.

www.EBMgt.org kan man læse mere om, hvordan Evidence-Based Management kan hjælpe softwareorganisationer med løbende at levere højere værdi. Her findes også Agility Guiden, som er et framework til at styre forbedringer.

Kom til Scrum Day Danmark d. 17. Juni 2014, og hør mere Evidence-Based Management, hvor bla Gunther Verheyen fra Scrum.org vil tale om det i sin keynote.

 

Posted on May 8, 2014, in Dansk, Management, Scrum. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: